۴ گام جهت تدوین برنامه توسعه شخصی در سال ۲۰۲۱

تدوین برنامه توسعه شخصی
توسعه فردی مقالات

۴ گام جهت تدوین برنامه توسعه شخصی در سال ۲۰۲۱

توسعه شخصی اساساً ارزیابی مداوم اهداف و ارزش‌های زندگی شماست. در ساده‌ترین تعریف می‌توان گفت توسعه شخصی، فرآیند اصلاح خود است که با کسب مهارت و بینش در مورد موضوعات جدید یا مهم، زندگی شما را بهبود می‌بخشد. درواقع توسعه شخصی نوعی سرمایه‌گذاری روی زندگی شما است. این فرآیند هیچ پایان یا تکمیل فنی مشخصی ندارد بلکه فرآیندی مادام‌العمر است.

با پشت سر گذاشتن مراحل زندگی خود، یکی پس از دیگری، اهداف توسعه شخصی شما به‌گونه‌ای تغییر می‌کند که انعکاس‌دهنده این است که شما در آینده چگونه فردی خواهید شد.

دانستن این‌ که چگونه می‌خواهید رشد کنید و  به چیزهایی می‌خواهید برسید -به‌عبارتی، چه اهدافی برای آینده خود در نظر دارید- می‌تواند سودمند باشد؛ و تنها راه پی بردن به آن تدوین یک برنامه توسعه شخصی است.

یادگیری بیشتر: دوره آموزشی تدوین برنامه توسعه شخصی و توسعه قابلیت‌ها

برنامه توسعه شخصی چیست؟

به بیان ساده، این برنامه یک قطعه مکتوب است که اقدامات شما برای آینده را با اهداف توسعه پوشش می‌دهد. با تأمل در اهداف -واقعی- خود می‌توانید اقدامات لازم را برای رسیدن به موقعیت ایده آل خود انجام دهید و نیز تغییرات لازم را در برخی موارد اعمال نمایید. به قول آنتوان دوسنت-اگزوپری، نویسنده شهیر فرانسوی، «هدف بدون برنامه فقط یک آرزوست».

چرا به یک برنامه توسعه شخصی نیاز دارید؟

فارغ از این که تدوین چنین برنامه‌ای کاربرد شخصی یا حرفه‌ای برای شما دارد، این فرآیند معیاری در اختیار شما قرار می‌دهد تا براساس آن بتوانید به جایگاهی دست‌یابید که همواره در صدر باشید و با ارائه یک دستورالعمل نحوه رسیدن به چنین جایگاهی را به شما می‌آموزد.

گاهی اوقات، ممکن است درگیر تمام اتفاقاتی شوید که در حال حاضر رخ می‌دهد و تمام برنامه‌ها و رویاهای قدیمی خود را فراموش کنید.

با صرف وقت برای فکر کردن در مورد آینده خود، می‌توانید به مسائلی پی ببرید که برای شما حائز اهمیت هستند.

یک برنامه توسعه شخصی تصویری را برای شما ترسیم می‌کند تا بتوانید در آن شاهد پیشرفت خود باشید و فارغ از اینکه در مسیر درست گام برمی‌دارید یا خیر، موجب می‌شود تصمیم‌گیری‌های شما در زمینه‌های گوناگون ارزش بیشتری پیدا کند!

در برخی کسب‌وکارها ممکن است برنامه توسعه شخصی را به عنوان بخشی از فرآیند درخواست شغل، مطالبه کنند. این مسئله به آن کسب‌وکار کمک می‌کند تا در مورد شما و میزان سازگاری‌تان با محیط کار اطلاعات بیشتری به دست آورد. اگر در حال گذراندن دوره‌های آموزشی کسب‌وکاری هستید، ممکن است از شما بخواهند برنامه‌ای را تکمیل یا تدوین کنید تا ببینند به چه نتیجه‌ای خواهید رسید.

برخی از افراد نیز تمایل دارند برنامه‌ای را فقط برای استفاده شخصی ایجاد کنند. به شما بستگی دارد که آیا آن را به اشتراک می گذارید یا خیر!

مراحل تدوین برنامه توسعه شخصی

  1. اهداف خود را تعیین کنید

می‌خواهید یک یا حتی ۵ سال آینده کجا باشید؟ خود را وارد آن مرحله از زندگی کنید و بیندیشید که موقعیت ایده‌آل شما در آن زمان چه خواهد بود؟ اطمینان پیدا کنید که موقعیت مورد نظر شما واقع‌بینانه است، مثلاً در سال آینده خود را فضانورد تصور نکنید. وقت بگذارید و ارزش‌های خود و محیط پیرامون خود را ایجاد کرده و آن‌ها را چه در شغل و چه در زندگی‌تان در خانه مدنظر قرار دهید. شما باید آن را به شرایط واقعی زندگی خود پیوند دهید تا بتوانید اهداف توسعه پایداری را ایجاد نمایید.

نیازهای توسعه شما ممکن است شامل تغییر شغل یا ارتقاء شغلی باشد. در هر صورت، باید اطمینان حاصل کنید که این مرحله را انجام می‌دهید.

  1. نقاط قوت و ضعف خود را منعکس کنید

پس از ترسیم موقعیت ایده‌آل خود برای آینده، مرحله بعدی انعکاس خود است. حوزه‌هایی را که باید در آنها پیشرفت کنید مشخص نمایید. این حوزه‌ها همچنین می‌توانند فرصت‌هایی برای یادگیری باشند!

به نقاط قوت خود توجه کنید، چگونه می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید و نهایت بهره را از آن‌ها ببرید؟ سبک یادگیری خود و نیز گزینه‌های موجود برای خود را در نظر بگیرید، به‌عنوان‌مثال، آیا به دوره‌های تحصیلات تکمیلی دسترسی دارید؟ با مکتوب کردن این موارد، درک بصری خواهید یافت تا نقاط قوت و ضعف خود را ببینید. استفاده از تجزیه‌وتحلیل SWOT در کسب‌وکارهای مختلف بسیار پرطرفدار است، چرا از آن استفاده نمی‌کنید؟ جدولی با نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها تهیه کنید تا یک نمای کلی برای ارزیابی شخصیت خود داشته باشید.

صحبت با دیگران نیز ممکن است به شما کمک کند تا خود را منعکس کنید، چراکه گاهی آنها چیزهایی را متوجه می‌شوند که شاید حتی خودتان به آن‌ها پی نبرده باشید.

  1. برنامه خود را ارائه دهید

اکنون وقت آن است که ۲ مرحله پیشین را جمع کرده و برنامه خود را بنویسید! برای هر یک از مهارت‌ها و شکاف‌های یادگیری خود، می‌توانید مقاصد خود را با اهداف SMART تعیین کنید. آنها قابل اندازه‌گیری، قابل دستیابی، واقع‌بینانه و به‌هنگام هستند. هریک از این عناصر فهم و دستیابی به اهداف شما را آسان‌تر می‌کند. حتماً از فرمول «چه‌چیزی، چرا و چگونه» نیز استفاده کنید تا بدانید چگونه به اهداف خود خواهید رسید.

  1. برنامه را بازنگری کنید و انطباق دهید

این عالی است که برنامه توسعه شخصی خود را داشته باشید! با این حال، ممکن است لازم باشد با تغییر اوضاع، آن را بازبینی کنید و با شرایط جدید تطبیق دهید. یک برنامه خوب به شما امکان رشد می‌دهد، بنابراین توجه داشته باشید که با تغییر شرایط، برنامه هم تغییر خواهد کرد. آگاهی از این مسئله به شما کمک می‌کند تا با غلبه بر حوادث غیر منتظره برنامه‌ریزی کنید.

ثبت سوابق نتایج خود، به شما کمک می‌کند تا دریابید که چه زمانی و چگونه به هر مرحله می‌رسید. اگر قصد دارید برنامه توسعه دیگری را طراحی کنید، این مسئله قطعاً به شما کمک خواهد کرد که درک کنید واقعاً چه چیزهایی قابل دستیابی است!

با استفاده از این اطلاعات، شما باید در آستانه تدوین یک برنامه توسعه شخصی شگفت‌انگیز باشید. موفق باشید!

منبع: findcourses

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *