۱۰ راهکار در مواجهه با احساس پشیمانی

10 راهکار در مواجهه با احساس پشیمانی
توسعه فردی مقالات

۱۰ راهکار در مواجهه با احساس پشیمانی

پشیمانی یک واکنش عاطفی فراگیر است که زمانی تجربه می‌شود که «نتیجه یک تصمیم بدتر از آن چیزی است که قبلاً پیش‌بینی‌ شده است». خوشبختانه، راهکارهای بسیاری برای کنار آمدن، درک و مدیریت احساس پشیمانی وجود دارد.

همه افراد در طول عمر خود پشیمانی‌های کوچک و بزرگ متعددی را تجربه می‌کنند که ممکن است به ایجاد انگیزه برای رشد شخصی منجر گردند یا فرد را در مسیر افسردگی و خودسرزنشی قرار دهند. نحوه مدیریت پشیمانی‌ها می‌تواند ازنظر درک و کنار آمدن با این احساسات دشوار تفاوت واقعی ایجاد کند.

یادگیری بیشتر: کاهش و مدیریت پشیمانی در کار و زندگی

در ادامه این مقاله ۱۰ راهکار سودمند در خصوص نحوه کنار آمدن با احساس پشیمانی ارائه شده است:

  1. احساسات خود را تصدیق کنید

احساسات خود را در رابطه با پشیمانی‌تان تصدیق کنید و آن را بپذیرید. این امر به شما کمک می‌کند تا در مورد راهکارهایی بیندیشید که می‌توانید برای به حداقل رساندن اندوه ناشی از تجربه‌های مشابه آتی استفاده نمایید.

به‌طور خاص شناسایی یا تأیید اینکه کدام احساس را تجربه («من احساس پشیمانی می‌کنم») و نه‌فقط فکر («من احساس بدی دارم») می‌کنید به شما در تحمل آن احساس کمک می‌کند.

  1. از وسواس به خرج دادن در مورد پشیمانی‌های گذشته خودداری کنید

سعی کنید از تصمیمات اشتباه گذشته درس بگیرید. اگر با ابراز تأسف نسبت به گذشته به سرزنش خود ادامه دهید، ممکن است توانایی‌تان در تصمیم‌گیری بهتر برای حال و آینده به مخاطره بیفتد. وسواس در مورد پشیمانی فقط موجب بدتر شدن حال روحی شما می‌شود. از این مسئله به‌عنوان فرصتی برای یادگیری و حتی الهام بخشیدن به خود به‌منظور انتخاب‌های جدید و بهتر در آینده استفاده کنید.

  1. نحوه مقابله با پشیمانی‌های خود را ارزیابی کنید

وقت بگذارید و انتخابی را که به پشیمانی شما ختم شده است مورد ارزیابی قرار دهید. آیا دیگران را سرزنش کرده‌اید، احساسات خود را به حداقل رسانده‌اید یا کلاً آن‌ها را نادیده گرفته‌اید؟ این تکنیک‌ها تمایل به تشدید احساس پشیمانی دارند و کنار آمدن با آن را دشوارتر می‌سازند. نفس عمیق بکشید و به یاد داشته باشید انتخاب شما در گذشته بوده است.

  1. قدری با خود مهربان‌تر باشید

انتخاب غلط در گذشته به این معنی نیست که شما برای همیشه محکوم به تکرار این اشتباه هستید. این امکان را برای خود ایجاد کنید که با استفاده از تجربه و درک بهتر نحوه واکنش مثبت، با یک وضعیت مشابه کنار بیایید.

  1. برای التیام احساس ندامت و پشیمانی‌تان از موضوعات گذشته به خود فرصت دهید

اگر احساس پشیمانی شما مربوط به یک تصمیم مهم در گذشته می‌شود، باید به خود فرصت دهید تا روحتان از عواقب آن انتخاب التیام یابد. اندیشیدن و تعمق مداوم در مورد آن، موجب تداوم افکار و احساسات منفی می‌شود. روی مواردی تمرکز کنید که موجب آرامش، پرورش و افزایش انرژی شما از راه‌های مثبت می‌شوند. به‌این‌ترتیب، باگذشت زمان، احساسات منفی فروکش خواهند کرد.

مطالعه بیشتر: ۷ ترفند ساده برای تقویت تمرکز ذهنی

  1. حواس خود را پرت کنید

ذهن و انرژی خود را روی پروژه‌ای متمرکز کنید که نتیجه‌اش احساس خوبی در شما ایجاد می‌کند. وقتتان را با افرادی سپری کنید که با آن‌ها احساس راحتی می‌کنید و می‌توانید صریحاً با آن‌ها صحبت کنید. اگر روی عوامل حواس‌پرتی مثبت فعلی تمرکز داشته باشید، کمتر در مورد پشیمانی‌های گذشته تعمق خواهید کرد.

  1. مجموعه جدیدی از اهداف را تعیین کنید

از دانش و تجربه‌ای که کسب کرده‌اید برای ایجاد اهداف جدید و واقع‌گرایانه استفاده نمایید. از خود بپرسید آیا برای رفع صدمات قدیمی، پاسخ به موقعیت‌های آینده و ایجاد نتایج مثبت بیشتر می‌توانید اقدامی انجام دهید. هنگام دستیابی به هر هدف جشن بگیرید. اگر متوجه شدید هدفی که تعیین کرده‌اید واقع‌بینانه نیست، هدف جدیدی را در حیطه پیشامدهای واقع‌بینانه‌تر تعیین کنید.

  1. از مشاوره غافل نشوید

اگر خود را درگیر یک چرخه تکرارشونده خود ملامت‌گری و تفکر منفی یافتید، ممکن است برای ممانعت از این الگوی رفتاری مخرب به کمک متخصص خارجی نیاز داشته باشید. کمک گرفتن از یک درمانگر را همواره در نظر داشته باشید.

  1. درباره وضعیتتان از خود سؤالات سخت بپرسید

به توصیه برخی روان‌شناسان، به‌عنوان راهی برای دور شدن از پشیمانی و ایجاد الگوهای رفتاری سالم، از خود سؤالات زیر را بپرسید:

  • آیا توجه کرده‌اید که پشیمانی بیش‌ازحد بر آنچه انجام می‌دهید و می‌گویید تأثیر می‌گذارد؟
  • با توجه به مرحله خاص زندگی خود و اطلاعات و تجربیاتی که تا این لحظه از زندگی کسب کرده‌اید، آیا می‌توانستید جور دیگری رفتار کنید؟
  • آیا شما به‌تنهایی در آن اشتباه دخیل بودید یا عوامل دیگری هم در وقوع آن نقش داشتند؟
  • آیا در شرایطی که شما مرتکب اشتباه شدید اتفاق خاصی رخ داد؟
  • آیا درنتیجه این تجربه تأسف‌بار، نحوه رفتار و واکنش شما در شرایط مشابه تغییر کرده است؟
  • آیا اکنون می‌توانید دست به اقدامی بزنید که در تفکر و احساس شما نسبت به وضعیت آینده تفاوتی ایجاد کند که منجر به پشیمانی شما گردد؟
  1. عوارض عاطفی و جسمی را که ممکن است منجر به پشیمانی گردند شناسایی کنید

احساسات پشیمانی مکرر می‌تواند بر سلامت روانی شما تأثیر منفی بگذارد، موجب افسردگی، کاهش تمرکز، اعتمادبه‌نفس پایین و احساس درماندگی شود. همچنین می‌تواند منجر به کمبود خواب، از دست دادن اشتها و سردرد گردد. تحقیقات در مورد پشیمانی مداوم و عواقب پزشکی مرتبط با آن در افراد مسن‌تر نشان می‌دهد که می‌تواند موجب آسیب‌پذیری علائم جسمی مانند درد قفسه سینه یا مفصل، سردرد یا تنگی نفس و نیز بدتر شدن بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی شود.

از چه نوع انتخاب‌هایی پشیمان می‌شویم؟

انتخاب‌هایی که در طول زندگی انجام می‌دهیم و منجر به احساس پشیمانی می‌شوند، در حوزه‌های مختلفی رخ می‌دهند، ازجمله تحصیلات، حرفه، روابط عاطفی، اوقات فراغت و … احساس پشیمانی زمانی بر شما غالب می‌شود که درمی‌یابید یک فرصت زندگی شما از دست ‌رفته و دیگر بازنمی‌گردد.

آیا با بالا رفتن سن احساس پشیمانی تغییر می‌کند؟

افراد جوان‌تر با انتخاب‌های مکرر و طیف وسیع‌تری از تصمیمات که باید اتخاذ شود، روبرو می‌شوند که منجر به احتمال پشیمانی بیشتر می‌گردد. محققان به این نتیجه رسیدند که سالمندان به‌ندرت تصمیمات منجر به پشیمانی اتخاذ می‌کنند که محور آن اقدامات شخصی باشد. با کمرنگ شدن فرصت‌ها در گذر سال‌های عمر، دردناک‌ترین و خود ملامت‌گرترین تصمیمات پر از افسوس نیز جای خود را به «پشیمانی‌های عقیم مانده و تمرکز اندک روی اقدامات شخصی» می‌دهند.

درمان چقدر می‌تواند موثر باشد

رفتاردرمانی شناختی (CBT) یک درمان کوتاه‌مدت است که برای کمک به افراد در شکستن الگوهای منفی تفکر در مورد پشیمانی استفاده می‌شود. این نوع درمان برای کمک به بیماران در تغییر افکار و احساسات منفی و منجر شدن به پیامدهای مثبت بکار می‌رود. به‌علاوه در افزایش مهارت‌های ارتباطی مؤثر است.

مطالعه بیشتر: مدیریت فکر و جایگزینی افکار مثبت

افکار نهایی در مورد برخورد با پشیمانی

ما زمانی احساس پشیمانی می‌کنیم که در برهه‌ای از زمان، می‌توانستیم از پیامدهای منفی جلوگیری کنیم. اگر از یک تجربه منفی درس نگیرید، احساس پشیمانی در شما مفرط خواهد شد. علت پشیمانی عمیق خود و نحوه آشکار شدنش در رابطه با ارزش‌ها و احساسات شخصی‌تان را شناسایی کنید. انجام این کار می‌تواند درک بیشتر و معنادارتری از خود و اهدافتان برایتان ایجاد کند.​

منبع: choosingtherapy

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *